Data, digitalisering en ontwikkeling van slimme depots – IPAF Summit, Dubai

Matt Fearon, Genie President at Terex AWP, IPAF Summit 2019, Dubai

Het adopteren van digitale technologie, het gebruik van big data en het omarmen van Lean-managementtechnieken voor gestroomlijnde depots waren enkele van de thema’s van de IPAF 2019 Summit, gehouden in het Radisson Blu Deira Creek Hotel in Dubai op 6 maart door de International Powered Access Federation (IPAF), de eerste keer dat het evenement in het Midden-Oosten werd gehouden. 

Matt Fearon, Genie-president bij Terex AWP, was de keynote speaker bij de Summit en betrad het podium om te praten over het gebruik van Lean-managementtechnieken om voor uitmuntendheid in hoogwerker vlootbeheer te zorgen. “Hoe kunnen we Lean gebruiken als basis om obstakels weg te nemen?”, vroeg hij. “Hoe kunnen we het gebruiken om met een overload aan data om te gaan?”

Het standaardiseren van onderhoud en een robuust trainingsprogramma voor servicemonteurs behoorden tot zijn “basis”. “Zoek naar een kleine verbetering, keer op keer op keer”, zei hij. Gebruik een Lean-productielijn voor onderhoud met eenvoudige technieken voor het plannen en beheren van processen en om ze visueel te volgen, adviseerde hij, verwijzend naar “toekomstige technologie” die daarbij kan helpen, waaronder “samenwerkende machines”, met name nuttig op grote werklocaties zoals vele in de VAE.

“Je moet je processen klaar hebben voor de technologie die je gaat gebruiken, dus doe het beetje bij beetje”, waarschuwde Fearon, eraan toevoegende dat verhuurbedrijven moeten overgaan van een “vlootvisie naar activa-analyse”. Hij sprak ook over het potentieel van augmented reality, “een bril opzetten om rond hoogwerkers te lopen en onderhoudstaken te registreren”, bijvoorbeeld, terwijl hij erop wees dat de aangedreven hoogwerkindustrie ver achterloopt op andere industrieën zoals de zorg wat betreft de invoering van deze technologie.

Over het thema van training voor servicemonteurs sprak Richard Whiting, IPAF’s algemeen manager voor de Britse markt, over de nieuwe, uitgebreide Roadmap to Qualified MEWP Service Technician Status van IPAF. “Of het nu een hoogwerker gebruiker is die handig is met een sleutel of een beginnende leerling die een duidelijk carrièrepad zoekt, het nieuwe IPAF-traject naar een status als gecertificeerd technicus is ontworpen voor diegenen binnen en buiten de aangedreven hoogwerk industrie om kwalificaties op te bouwen”, zei hij. “We moeten dit gebruiken om nieuwkomers in onze industrie aan te trekken, niet alleen de jongere generatie, door technologie zoals VR en simulators te gebruiken om hun aandacht te vangen.”

Giles Councell, operationeel directeur van IPAF, had eerder al IPAF’s eXtended Reality strategy paper doorgenomen met deelnemers, waarvan veel aansloot bij wat Matt Fearon en andere sprekers te zeggen hadden. Een opwindende aankondiging betrof IPAF’s PAL+ gevorderde gebruikerstraining, welke wordt aangepast voor gebruik op een geavanceerde hoogwerker simulator, welke uitdagendere scenario’s en risicosituaties biedt zonder ooit de grond te verlaten. Dezelfde technologie biedt ook mogelijkheden voor bijscholing, zei hij, naast het controleren van de vaardigheden van gebruikers op grote bouwplaatsen, zoals Expo 2020 in Dubai, waar alle gebruikers nu IPAF-training moeten hebben gehad.

Andrew Delahunt, IPAF’s directeur voor techniek en veiligheid, vroeg deelnemers naar hun kennis en toepassing van telematica. Hij maakte gebruik van live polling om aan te tonen dat incompatibiliteit tussen systemen het grootste probleem is bij het implementeren van vloottelematica en dat een overload aan data het minst zorgwekkende aspect van deze technologie is.

“Ongevallenonderzoek is een gebied waar nooit te veel data kan worden geregistreerd”, zei hij, naast dat “geïntegreerde implementatie zeker voor beter locatie- en verkeersbeheer kan zorgen”. Over de kwestie van te veel data concludeerde hij: “het gaat om filteren en bepalen hoeveel data we delen met wie”.

Hij benoemde enkele andere belangrijke voordelen, zoals het gebruik van slimme PAL Cards gekoppeld aan telematicasystemen om ervoor te zorgen dat alleen juist getrainde en vertrouwd gemaakte bedieners gebruikmaken van hoogwerkers, ook zeer belangrijk voor toepassingen op grote locaties zoals het bouwproject Expo 2020 in Dubai. Tim Whiteman, CEO en algemeen directeur van IPAF, onderstreepte later de belofte “dat elke geldige PAL Card wereldwijd een smartcard is tegen het einde van 2019”.

Sprekend over het beheren van grote bouwprojecten benoemde dr. Wim Raath, hoofd veiligheid bij het regeneratieproject in Dubai-Zuid, de iconische nieuwe boegbeelden die gepland staan, waaronder Expo 2020 en projecten voor uitbreiding van de luchthaven, die de ontwikkeling in Dubai voor vele jaren zal verankeren. Dubai-Zuid omvat commerciële, residentiële, logistieke, luchtvaart- en golfzones, zei hij, waarbij ongeveer 1 miljoen nieuwe inwoners en 500.000 banen zullen worden aangetrokken door de ontwikkeling, wat momenteel de grootste netto-bijdrager is aan het BBP van de VAE.

Dr. Wim zei: “Ik ben verheugd dat IPAF deze fantastische Summit heeft kunnen organiseren. Dubai is een wereldwijd portaal vanwege de enorme drive en visie van het leiderschap in het emiraat.” Hij schetste investeringen van 25 miljard AED (6,8 miljard US dollar) in deze ontwikkelingszone, gericht op een enorme uitbreiding van de passagiers- en vrachtcapaciteit, het creëren van moderne logistieke hubs gericht op e-commerce, en met speciaal daarvoor gebouwde kantoor-, logistieke en commerciële ruimte gericht op “elk type en formaat bedrijf”. “Dubai-Zuid is een groeiende stad, bezoek ons om te zien en begrijpen hoe groot dit project is”, concludeerde hij.

Het thema van het gebruik van technologie om de veiligheid bij grote bouwprojecten te vergroten werd voortgezet door Benjamin Legg, vicepresident gezondheid, veiligheid en milieu, en Prakash Senghani, leider digitale projectlevering van AECOM. Ben Legg vroeg: “Waarom is zo’n grote organisatie als AECOM vandaag hier? Omdat ons grote multinationale bouwbedrijf veel werknemers heeft die worden blootgesteld aan risico’s bij werken op hoogte en we willen weten hoe uw industrie ons kan helpen en wat de toekomst is.”

Het koppel presenteerde hoe bouw informatie modellering (BIM) de veiligheid kan verbeteren. Prakash verwees naar IPAF en JLG’s BIM hoogwerkers die nu beschikbaar zijn in bibliotheken wereldwijd en hoe AECOM ze gebruikt in zijn ontwerpen om te bepalen hoe nieuwe gebouwen moeten worden geconstrueerd en onderhouden. Ze praatten ook over VR-toepassingen, machinaal leren en of ‘chatbots’ de veiligheidsberichtgeving over projecten of tussen bedrijven kan automatiseren, wat ze hebben ingebouwd in AECOM’s veiligheidsassistentiesysteem AVA.

“Kan het worden uitgebreid om hoogwerkers vragen te laten stellen over vertrouwdmaking nadat gebruikers een QR-code hebben gescand om te bewijzen dat ze de juiste PAL Card hebben om die categorie machine te bedienen en daartoe bevoegd zijn?” vroegen ze.

Darren Williamson, hoofd techniek en operationeel bij Spider Access en vicevoorzitter IRATA Midden-Oosten, Centraal- en Zuid-Azië, sprak over BIM en de vaak frustrerend slechte toegangsverklaringen bij bouw, ontwerp en beheer in snel ontwikkelende plaatsen zoals Dubai. Toegangstechniek via lijnen is belangrijk in Dubai, zei hij, “naarmate bouwkranen en torens groter worden, is het vaak de enige manier om op hoge gebouwen te werken, omdat toegang via hoogwerkers moeilijker wordt”. Hij gaf toe dat toegangstechniek via lijnen “een uitdaging is”, maar dat het vaak de enige manier is, omdat gebouwen dicht bij elkaar worden gebouwd of omdat het landschap rondom nieuwe gebouwen is ingericht op een manier die hoogwerkeroplossingen verhindert.

Aan iedereen die zich afvroeg waarom een expert in toegangstechniek via lijnen was uitgenodigd om te spreken op een hoogwerkerconferentie in Dubai legde hij uit dat veel gebouwen in de regio te hoog zijn of dat activiteiten te tijdkritisch zijn om giekhoogwerkers of steigers te gebruiken. Hij argumenteerde dat het in samenwerking met architecten en consultants een goede manier van toegang is wanneer het juist wordt uitgevoerd, maar beschreef een gebrek aan nadruk op het onderhoudselement van bouw, ontwerp en beheer als “hoofdkrabbend”.

Na een levendig paneldebat over de impact van nieuwe technologie op de industrie en de al dan niet volwassenheid van de markt in de VAE rondde Jim Colvin, CEO van Serious Labs, de presentaties af met zijn kijk op VR in de aangedreven hoogwerk industrie. “Met het wereldwijde personeelstekort moeten we mensen beter trainen en mensen leren beter door dingen te doen! Het verschil tussen speelgoed en gereedschap zit hem in wat het doet.”

Grote aannemers zoals Mace en Riwal “gebruiken reeds IPAF-training en simulators voor vertrouwdmaking en vaardigheidstesten” in Odense, Denemarken, zei hij en legde uit dat Serious Labs ook samenwerkt met United Rentals in de VS aan zijn blended-learningprogramma, nu gecertificeerd en gecontroleerd door IPAF. Serious Labs werkt ook samen met Rapid Access in het Midden-Oosten, voegde hij toe, om de vaardigheden van bedieners te beoordelen bij machines die ze huren, “wat heeft geholpen de trainingsdoorstroom te verdubbelen”. 

Kijk voor meer foto’s naar “IPAF” op www.flickr.com en voor kopieën van de presentaties van alle sprekers in PDF-formaat zie www.ipaf.org/summit-presentations

Ander nieuws dat voor u interessant zou kunnen zijn

  • IPAF kende een sterk handelsjaar in 2019 en rapporteerde over de hele linie groei in termen van lidmaatschap, levering van opleidingen en bestreken gebieden, wat leidde tot hogere inkomsten, een stijging van 8,1% ten opzichte van 2018, volgens het laatste jaarverslag van de federatie.

  • IPAF heeft een nieuw presidentieel team bevestigd, waarbij Norty Turner van United Rentals officieel is geïnstalleerd tijdens de Jaarlijkse Algemene Vergadering 2020 van de federatie, die voor het eerst ooit werd gehouden per videoconferentie op 23 april als gevolg van de aanhoudende pandemie van het coronavirus. Drie nieuwe bestuursleden, gedetacheerd in 2019, werden ook tijdens de Jaarlijkse Algemene Vergadering bevestigd.

  • We waarderen uw support tijdens deze periode en verzoeken u om regelmatig op www.ipaf.org/covid19 te kijken voor updates. Neem alstublieft contact met ons op via info@ipaf.org of uw dichtstbijzijnde IPAF kantoor voor vragen hierover.