Aangedreven hoogwerk toegangstechniek ‘heeft nog ruimte voor groei’ ondanks wereldwijde onzekerheid

Murray Pollok, Managing Editor of International Rental News, IPAF Summit 2019, Dubai

Ondanks een achtergrond van wereldwijde onzekerheid en waarschijnlijk economische teruggang wordt er een gezonde toekomst voorspeld voor de aangedreven hoogwerk toegangstechniek industrie volgens meerdere belangrijke sprekers op de recente Summit van de International Powered Access Federation (IPAF), voor het eerst gehouden in Dubai, VAE op 6 maart 2019. 

Tijdens de ochtendsessie van de Summit presenteerde Murray Pollok, hoofdredacteur van International Rental News, enkele voorlopige bevindingen uit het aankomende IPAF Global Powered Access Rental Market report voor 2019. In de VS is de bouwsector sterk, maar loopt de relatieve BBP-groei terug, terwijl de bouw in Europa rond de 2% zal groeien in 2019-21 met een vertragende trend en in het Midden-Oosten is de bouw herstellende en aansterkende, legde hij uit.

De wereldwijde verkoop van apparatuur is op een historisch hoogtepunt en wordt verwacht zo hoog te blijven of hoger te worden, voegde hij toe. Europa is ook sterk, maar onder het hoogtepunt van 2007 “en dat is misschien niet verkeerd”. De Noord-Amerikaanse verkoop van apparatuur is sterk en nog groeiende, maar de voorspellingen zijn “enigszins optimistisch”, voegde hij toe. In China is er een sterke toename in de apparatuur verkoop, hoewel aanzienlijk lager dan de stimuleringsperiode rond 2010, maar het ziet er “gezond en duurzaam” uit en minder vatbaar voor een terugval dan het geval was met overheidsstimulering.

De verhuurmarkt groeit overal sneller dan zowel het BBP als de bouwmarkt, constateerde Murray Pollok, waaraan hij toevoegde dat de verhuurpenetratie ook in volwassen markten zoals Noord-Amerika blijft groeien volgens cijfers van de American Rental Association (ARA). Meer dan de helft van de apparatuur gebruikt in de Amerikaanse bouwsector wordt gehuurd en zowel daar als in Europa gaat de trend in de richting van de deeleconomie.

In Europa zijn duurzaamheids- en milieukwesties bijzonder belangrijk, zei hij. De European Rental Association (ERA) haakt in op deze trend en voert een onderzoek naar verhuur uit om de voordelen van huren aan te tonen wat betreft het minimaliseren van de koolstofvoetafdruk van bedrijven, legde hij uit.

Samenvattend zei hij: “Dit alles betekent dat het een zeer gunstige tijd is voor fabrikanten. De huidige investeringsniveaus worden naar verwachting vijf jaar vooruit geprojecteerd, wat deels ook wordt gedreven door een bloeiende vervangingsmarkt. China is zeker groeiende, maar sommige spelers zijn voorzichtig wat betreft de investeringsstrategie, omdat ze verwachten dat de prognoses enigszins opgeblazen zijn.”

IPAF werkt elk jaar samen met DuckerFrontier om zijn eigen exclusieve rapporten over de wereldwijde verhuurmarkt te produceren. De voorproef dit jaar van de onderzoeksgegevens van 2018 onthult dat de Europese markt waarschijnlijk een aanhoudende gemiddelde groei van rond de 6% zal zijn, zei hij, waarbij de onderzochte Zuid-Europese landen tot 10% halen. Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland zitten rond de 5-10%, terwijl de Noordse landen slechts een matige groei vertonen vanwege prijsdruk en de groei in het Verenigd Koninkrijk afneemt tot 1-2%, gezien de blijvende onduidelijkheid omtrent de Brexit. De Amerikaanse vlootgroei is rond de 7% met een omzetgroei tot 10%. Voor 2019-20 worden vergelijkbare cijfers voorspeld, met toenemende onzekerheid.

Erhan Acar, algemeen directeur van het Turkse verhuurbedrijf Rent Rise, voegde een interessante geografische focus toe en praatte over de impact van nieuwe regelgeving betreffende gezondheid en veiligheid op het werk te midden van een groeiend bewustzijn van hoogwerkers in Turkije en omringende landen. Een verhoogde productiviteit en een nadruk op de marketing van het verhuurmodel heeft voor een sterke groei jaar op jaar van de hoogwerkerverhuurmarkten gezorgd, zei hij. Turkije is ook een goed platform voor investeringen in omringende landen, voegde hij toe, met name Eurazië en Noord-Afrika, hoewel politieke instabiliteit in het aangrenzende Syrië en Irak de internationale investeringen drukken.

De vlootomvang is gegroeid, maar heeft zich momenteel gestabiliseerd, zei hij, hoewel de nieuwe regelgevingen een nieuwe impuls aan de investeringen zou moeten geven, met een geraamde groei van tot 20% over de komende vijf jaar, voorspelde hij. Als je de Turkse hoogwerker vloten vergelijkt op basis van de bevolking, wat de methode is in de verhuurrapporten van IPAF/DuckerFrontier, dan is er een “goede indicator voor marktgroeipotentieel”, zei hij.

De benuttingsgraad is vergelijkbaar hoog in Turkije en het typische apparatuurtype is de elektrische schaarlift, hoewel hij voor de komende jaren verwacht dat giekhoogwerkers een groter deel van de vloot zullen gaan uitmaken. Grote projecten stuwen ook de verhuur- en trainingsvraag, waaronder de nieuwe luchthaven bij Istanboel (een IAPA-winnend project in 2018), de Socar Star-olieraffinaderij en de kerncentrale in Akkuyu.

Turkse bouw- en apparatuurverhuurbedrijven zijn momenteel actief in bijvoorbeeld Georgië, Kazachstan, Noord-Irak, Afghanistan en zo ver weg als Paraguay, wat hij verwacht door te gaan in de toekomst. Er waren enkele moeilijkheden met het overtuigen van Turkse overheidsfunctionarissen om geaccrediteerde training zoals IPAF-bedienerscursussen te accepteren, maar de Turkse verhuurvereniging daagt dit uit, zei hij. Van een klein aantal IPAF PAL Cards dat de laatste jaren is uitgegeven in Turkije is het aantal nu “behoorlijk aanzienlijk”, wat verder zal toenemen.

Sprekend vanuit het perspectief van een reeds lang bestaand verhuurbedrijf in een van de volwassenere markten van de hoogwerkindustrie, praatte Peter Schrader, algemeen en operationeel directeur van Zeppelin Rentals, over hoe zijn bedrijf, met name sinds de jaren ’50, is gegroeid door de verhuur van apparatuur en hoofddealer voor Caterpillar is geworden in Duitsland.

De afgelopen 15 jaar bewoog Zeppelin Rentals zich weg van de bouw als dominante dienstensector, om een duurzamer en gebalanceerder bedrijfsmodel te creëren dat voor extra veerkracht heeft gezorgd, met name tijdens de neergang in 2008, zei hij. Nieuwe servicelijnen, waaronder planning, bouwrijp maken, grondverzet, installatie, ingebruikstelling en oplossingen op locatie zijn nu belangrijke onderdelen van het verhuuraanbod en de kernmarkten zijn onder andere infrastructuur, industrie, logistiek, openbaar onderhoud en evenementen.

Deze diversificatie levert enorme mogelijkheden voor bijverkoop op, legde hij uit, hoewel hij toegaf dat de marktfragmentatie in Duitsland met “weinig echte multinationals” ruimte biedt voor groei die andere markten zoals het VK en de VS niet bieden. Hoewel momenteel hoogwerkers nog slechts een klein deel uitmaken van de totale vloot, is Zeppelin van plan om in hoogwerkers te investeren, concludeerde hij. “Om een echte generalist te worden, is dat essentieel!”

Het paneldebat in de middag ging ook over marktontwikkeling, dit keer in de VAE en de bredere regio. Besproken werd hoe digitale technologie kan worden gebruikt om futuristische verhuurdepots te creëren en of de markt in het Midden-Oosten echt klaar is voor een dergelijke benadering.

David King, groepsdirecteur van de Manlift Group, zei: “Manlift gebruikt Lean-technieken om slimmer en veiliger te werken, maar kijkt ook naar nieuwe technologieën, waaronder telematica en nieuwe energiebronnen. Degenen die het depot hier in Dubai bezoeken, zullen enkele van deze futuristische initiatieven in actie zien.”

Alexis Potter, regiodirecteur VAE en Oman en verkoopdirecteur Rapid Access Midden-Oosten en internationaal, voegde toe: “Expo2020 heeft een dergelijke grote kans opgeleverd. Het werken met klanten uit de lucht- en ruimtevaart heeft ons veel geleerd over zaken zoals telematica, het voorkomen van onbevoegde toegang en andere technologie zoals dat.”

Hij noemde ook Lean-technieken en de vraag van klanten naar andere energiebronnen voor machines, “wat tot meer transactionele activiteiten leidt, maar altijd met veiligheid voorop”. Hij claimde dat de hoogwerker verhuurmarkt in de VAE “klaar voor 2020 en de jaren daarna” is.

Nick Selley, groepsdirecteur voor bedrijfsontwikkeling van AFI-Uplift, trok dat oordeel enigszins in twijfel: “Is de markt in de VAE al volwassen geworden? Ik denk het nog niet. Hoe zit het met andere technologie die de veiligheid kan verbeteren? Secundaire beveiliging wordt gebruikt, maar moet het verplicht worden gesteld? Is de markt klaar voor technologie zoals telematica, is het commercieel verantwoord? Dat is zo in het Verenigd Koninkrijk en we zouden het hier kunnen gebruiken, maar ik weet niet of de markt hier er al helemaal klaar voor is.”

Dean Jones, algemeen directeur van AJI Heavy Equipment Rental, wierp tegen: “Als het jongste verhuurbedrijf in deze familie gebruiken we alleen gloednieuwe apparatuur en we hebben vanaf het begin in 2016 gebruikgemaakt van secundaire beveiliging, telematica, enz. We zijn ook uitsluitend in de VAE actief met één depot met ongeveer 400 eenheden, dus we hopen dat we een ander perspectief kunnen bieden.

“Onze klanten zetten vaart achter veiligheid; het is in vijf jaar aanzienlijk ontwikkeld en we moeten ervoor zorgen dat de apparatuur veilig en conform is, met secundaire beveiliging en dat de gebruikers allemaal IPAF-training hebben gehad.”

Vervolgens, reagerend op een vraag van een fabrikant in het publiek, voegde hij toe: “We zien Dubai meer een complete stad worden, dus de nadruk verschuift weg van de bouw en giekhoogwerkers op diesel naar onderhouds- en renovatiewerk, dus we zien een duidelijke toename in de vraag naar elektrische schaarliften.”

Kijk voor meer foto’s naar “IPAF” op www.flickr.com en voor kopieën van de presentaties van alle sprekers in PDF-formaat zie www.ipaf.org/summit-presentations

Ander nieuws dat voor u interessant zou kunnen zijn

  • IPAF kende een sterk handelsjaar in 2019 en rapporteerde over de hele linie groei in termen van lidmaatschap, levering van opleidingen en bestreken gebieden, wat leidde tot hogere inkomsten, een stijging van 8,1% ten opzichte van 2018, volgens het laatste jaarverslag van de federatie.

  • IPAF heeft een nieuw presidentieel team bevestigd, waarbij Norty Turner van United Rentals officieel is geïnstalleerd tijdens de Jaarlijkse Algemene Vergadering 2020 van de federatie, die voor het eerst ooit werd gehouden per videoconferentie op 23 april als gevolg van de aanhoudende pandemie van het coronavirus. Drie nieuwe bestuursleden, gedetacheerd in 2019, werden ook tijdens de Jaarlijkse Algemene Vergadering bevestigd.

  • We waarderen uw support tijdens deze periode en verzoeken u om regelmatig op www.ipaf.org/covid19 te kijken voor updates. Neem alstublieft contact met ons op via info@ipaf.org of uw dichtstbijzijnde IPAF kantoor voor vragen hierover.